Zoeken naar full text

Zoeken naar full text

_
Vind de full text (volledige inhoud) van wetenschappelijke artikelen, mét of zonder hulp van de mediatheek.
 
Soms lukt het niet om via de databanken of met behulp van de Lean Library browserextensie bij de full text-versie van een artikel te komen. Ook al zijn steeds meer wetenschappelijke publicaties vrij toegankelijk online te raadplegen, het komt nog steeds vaak voor dat er een relatief hoog bedrag betaald moet worden om een digitaal artikel te kunnen lezen. Probeer dan onderstaande tips om te zoeken naar vrij toegankelijke (Open Access) of goedkopere versies.
 
Unpaywall
UnpaywallMet Unpaywall installeer je een browserextensie die voor je zoekt naar een vrij toegankelijke versie van het artikel. Unpaywall werkt automatisch en kleurt groen als een Open Access-versie wordt gevonden. Unpaywall is beschikbaar voor Chrome en Firefox en verwijst je naar de legale, door de auteur gepubliceerde en geautoriseerde versie van het artikel. Het betreft publicaties die via de groene route Open Access (OA) zijn gepubliceerd.
Zie voor installatie https://unpaywall.org/
 
CORE Discovery
CORE DiscoveryCORE is 's werelds grootste verzameling OA-onderzoeksartikelen. CORE Discovery werkt op dezelfde wijze als Unpaywall.
Zie voor installatie https://core.ac.uk/services/discovery/
 
Google Scholar Button
Met deze plug-in van Google heb je snel toegang tot Google Scholar vanaf elke website. Selecteer de titel van het artikel op de pagina en klik op de Scholar-knop om het artikel te vinden. De plug-in is beschikbaar voor Chrome en Firefox, je hebt wel een Google-account nodig.
Zie voor installatie de Google Chrome-webstore.
 
EndNote Click (voorheen Kopernio)
EndNote ClickVergelijkbaar met de Lean Library browserextensie doorzoekt EndNote Click via legale wegen of er online een pdf beschikbaar is. Je dient eerst een account aan te maken en de extensie werkt alleen in Chrome, Firefox en Opera.
Zie voor installatie https://click.endnote.com/
 
Open Access Button
Open Access ButtonJe kunt de Open Access Button op twee verschillende manieren gebruiken:
Zoek het artikel in de zoekbalk met behulp van de URL, DOI, PMID, PMCID of titel van het artikel. De OA-status wordt getoond. Wanneer het artikel niet Open Access is, kun je het artikel met deze plug-in ook bij de auteur aanvragen.
Je kunt ook een browserextensie installeren, klik na een zoekopdracht op de OA-knop in je browser en de OA-status van het artikel wordt getoond.
Zie voor installatie https://openaccessbutton.org/
 
Via social media
Op Twitter kun je de hashtag #icanhazpdf gebruiken, in combinatie met de link van het artikel waar je niet bij kunt. Wellicht is er iemand die jou het artikel dan kan toesturen.
 
Via de auteur(s)
Steeds meer auteurs zijn online bereikbaar, bijvoorbeeld via ResearchGate en Academia.edu. Dit zijn wetenschappelijke sociale platforms waar je veel artikelen kunt vinden. De artikelen zijn niet altijd vrij toegankelijk, je kunt de auteur via het platform om een kopie vragen. Je moet je wel aanmelden, via Google of Facebook of door een account aan te maken. ResearchGate is vooral een samenwerkingsomgeving voor wetenschappers, Academia.edu wordt meer gebruikt om artikelen te delen.
 
Via de mediatheek
Als je de full text ondanks alle tips en hulpmiddelen niet hebt kunnen vinden, neem dan contact op met de mediatheek van je hogeschool. De informatiespecialisten kijken graag met je mee of er een snellere en/of goedkopere optie is dan aanschaf bij de uitgever.

Lean Library Access